۰۴ آذر ۹۸ ، ۱۵:۳۵
مشاوره تغذیه مناسب برای کودکان درحال رشد
مواد مغذی 6 نوع ماده را در بر می گیرد که به نسبت های متفاوت در غذای انسان شرکت دارند. این 6 نوع ماده مغذی عبارتند از: کربوهیدرات ها، چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب.
هر غذایی که انسان مصرف می کند معمولاً ترکیبی از مواد فوق است. مواد غذایی انرژی زا عبارت از قندها، چربی ها و پروتئین ها هستند.
ترکیب شیمیایی انسان بالغ شامل 65 درصد آب، 5 درصد مواد معدنی، 30 درصد مواد آلی (گلوسیدها 6 درصد، چربی 12 درصد، پروتئین 17 درصد) است. برای این که سلول زنده بماند باید این مواد به طور مرتب به بدن برسد.
عواملی وجود دارند که نیاز انسان به غذا را افزایش می دهند. این عوامل عبارتند از:
1-رشد
2-بیماری
3-فعالیت جسمانی
4-حرکت
کارهایی که مواد غذایی انجام می دهند شامل این موارد است: رفع گرسنگی، تأمین انرژی، تأمین مواد جهت رشد و نمو و ترمیم، تأمین ویتامین ها و مواد معدنی.
یک فرد سالم باید از تمام گروه های غذایی استفاده کند و هیچ کدام از گروه های غذایی قابل حذف نیستند. توصیه می شود گروه غلات بیش از گروه های دیگر غذایی مصرف شود.
گروه بعدی غذایی گروه سبزی و سپس میوه ها هستند.
گروه گوشت ها و شیر سرشار از پروتئین اند و منابع بسیار مهمی از ویتامین ها و مواد مغذی هم هستند. ولی باید تعداد واحدهای این گروه غذایی محدود شود چراکه این غذاها چربی و کالری بالایی دارند.
چربی، روغن ها و شیرینی ها را باید به مقدار کم باید مصرف کرد. مصرف ادویه، قهوه و چای اختیاری است. زیرا مواد مغذی را شامل نمی شود ولی طعم خوشی دارند. همین طور می توانند جنبه های مفید غیرمغذی نیز داشته باشند.
گروه نان و غلات
شامل انواع نان، غلات کامل (گندم، جو، جوی دوسر) برنج و انواع ماکارونی (لازانیا، رشته فرنگی رشته پلویی و رشته آشی) است. مواد غذیی این گروه بیشتر نقش تأمین انرژی بدن را به عهده دارند. این گروه دارای فیبر، ویتامین های گروه ب و پروتئین ها نیز هستند. مقدار توصیه شده این گروه 6 تا 11 واحد در روز است. هر واحد از گروه نان و غلات معادل 30 گرم از انواع نان یا نصف لیوان برنج پخته یا نصف لیوان ماکارونی است.
گروه سبزی ها
شامل بسیاری از سبزی ها از جمله سبزی های سبز رنگ (مثل سبزی خوردن)، صیفی جات و سبزی های نشاسته ای (مثل باقلا) است. این گروه تأمین کننده املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن از جمله ویتامین ث، پیش سازهای ویتامین آ، کلسیم، منیزیم و همچنین تأمین کننده فیبر نیز هست. مقدار توصیه شده از این گروه 3 تا 5 واحد در روز است. هر واحد سبزی معادل یک لیوان انواع سبزیجات خام یا نصف لیوان سبزیجات پخته است.
گروه میوه ها
این گروه شامل انواع و اقسام میوه ها است. این گروه تأمین کننده فیبر، ویتامین ث، پتاسیم، پیش ساز ویتامین آ و ... است. این گروه اهمیت دارد چون فاقد سدیم، چربی و کلسترول است. مقدار توصیه شده از این گروه 2 تا 4 واحد در روز است. هر واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا سه چهارم لیوان آب میوه یا نصف لیوان میوه های ریز مثل انگور یا یک چهارم میوه های خشک است.
گروه گوشت
شامل گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی، تخم مرغ و حبوبات است. این گروه نقش مهمی در تأمین پروتئین بدن دارد. مواد غذایی این گروه دارای آهن، روی و برخی از ویتامین ها نیز هست. حبوبات از جمله مواد غذایی مفیدی هستند که هم از نظر کربوهیدرات و هم پروتئین غنی هستند. میزان توصیه شده از این گروه 2 تا 3 واحد در روز است. هر واحد گوشت معادل 60 گرم از انواع گوشت یا نصف لیوان حبوبات خام یا یک لیوان حبوبات پخته، دو عدد تخم مرغ یا نصف لیوان از انواع مغزها است.
گروه لبنیات
شامل شیر، ماست و پنیر است. گروه لبنیات بهترین منبع تأمین کننده کلسیم اند. همچنین تأمین کننده پروتئین، ویتامین ب 12، ویتامین آ و ب 2 هستند. مقدار توصیه شده از این گروه 2 تا 3 واحد در روز است. یک واحد گروه شیر معادل یک لیوان شیر یا ماست یا کشک یا 45 گرم پنیر است.
گروه متفرقه
این گروه شامل چربی ها، روغن ها و شیرینی ها است. این دسته از آن جا که بخش بزرگی از کالری را تأمین می کنند قابل توجه هستند اما چون دارای مواد مغذی کمی اند مصرف آنها به کمترین میزان توصیه می شود. این گروه شامل کره، مارگارین، سس سالاد، روغن ها، مایونز، خامه، پنیر خامه ای، سرشیر، چیپس و مواد قندی مثل شکلات ها، آب نبات، شیرینی، کیک، نوشابه، شربت، ژله، دسر، مربا، شکر و عسل است.
دو اصل مهم در برنامه غذایی روزانه
در برنامه غذایی روزانه باید تنوع و تعادل مورد توجه قرار گیرد. منظور از تنوع این است که سعی شود از تمام مواد غذایی موجود در یک رژیم غذایی در طول روز استفاده شود. به عنوان مثال نان، برنج یا ماکارونی در رژیم غذایی گنجانده شوند یا سبزیجات با برگ سبز، سبزیجات نارنجی رنگ و ... نیز در رژیم غذایی روزانه مصرف شود. اگر برخی از گروه های غذایی را در رژیم غذایی روزانه مان بیشتر و برخی را کمتر از حد توصیه شده مصرف کنیم برای سلامتی مان مضر است.
۹۸/۰۹/۰۴